Köknar kozalağının mihverden ayrılmış hali |
Köknar kozalağının ağaç üzerindeki görünümü |
Köknarlar mobilyaların iç taraflarında, çekmece yanlarında, çerçeve konstrüksiyonlu işlerin içlerinde olumlu sonuç verir. Yapıların kuru olan iç bölümlerinde, örneğin yağlıboyalı iç kapılarda, gömme dolaplarda kullanılır. Nemli bölümlerde ve yapıların dışında kullanılması sakıncalıdır. Pencere ve dış kapılarda kullanılırsa kısa sürede çürür. Değişen hava koşullarına dayanıklı değildir. Piyasada tomruk ve standart ölçülerde biçilmiş olarak satılır (Şanıvar vd. 1980).
Eczacılık alanında önemli bir yere sahip olan anayurdu Avrupa ve Asya olan Ak göknarın ya da Orta Avrupa göknarının kabuklarından (Fransa’da) yüksek kaliteli bir terebentin (%10-30 uçucu yağ ve %70-90 reçineden oluşan oluşan bir drog), yapraklarından ise ilaç ve parfüm (Oleum Abietis; göknar esansı) yapımında kullanılan hoş kokulu bir esas maddedir (Şekil 2.3) (Tanker vd. 1998).
Dünyada olduğu gibi Türkiyede’de büyük bir yayılış gösteren Köknar ağacının kozalakları, başka amaçla kullanılmayıp dişi kozalaklarından boya bitkisi olarak yararlanılmaktadır.
Köknar kozalaklarının tohumlarıyla beraber harşeflerle ayrılmış görünümü |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder