9 Ekim 2011 Pazar

Kircheim Koleksiyonu, 12-14.y.y. Hayvan Halısı


Hayvan içinde hayvan formuyla düzenlenmiş üç Tibet halısından biri olan bu halı Heinrich Kircheim tarafından, satın alınarak koleksiyonuna dahil edilmiştir. Halının üst kısmı eksik olduğundan köpek figürünün kaç defa tekrar edildiği bilinmemektedir. Kufi bordürü ise okunamayacak kadar sembolik bir şekilde olup halıya çepeçevre kuşatmıştır. Bordürdeki kufi yazılar çok sâde ve belirgin ve sembolik bir ifade içerir.
Hayvan figürü ise içice iki figürün dikdörtgen   formuyla biçimlendirilmesiyle oluşturulmuştur. Kırmızı zemin üzerine lacivert renkli büyük hayvan figürü dört ayaklı olup, başı sağa dönük kuyruğu da kanca biçiminde kıvrılmaktadır. Karın boşluğunda ise zemine kırmızı renkli olarak üç ayaklı küçük hayvan yerleştirilmiştir.
Küçük  köpeğin  kuyruğu   çengelli   olup   ağzından  uzanan   zincir   baklava şeklindedir:   Zincir Poseidonun   asası   ile   sonuçlanır.   Halının   eksik   parçasından anlaşıldığına göre üst bölümdeki hayvan dört ayaklıdır. Sağ tarafı eksik olan halının, bu bölmesinde de Çağan halısında olduğu gibi figür olduğu düşünülür (Aslanapa 1997).
Bu halı Meryem'in evlenmesi tablosunda Londra National Gallery Siena ekolü tablosunda bulunur.
Halı adı                      : Eski hayvan halısı
Ebadı                                     :  310x173 cm.
Yüzyıl                        :  12-14.yy.
Yeri                            :  Kircheim Koleksiyonu
İlme                            :  Gördes düğüm tekniği
Çözgü                        :  Yün
Atkı                            :  Yün
Çağan Halısı:
Fred Çağan, Nepal'de bu halıyı satın almış ve burada yerli halı sanatının gelişmesi için gösterdiği büyük gayretlerin neticesi olarak adını bu meşhur halıyla birlikte tarihe yazmıştır.
Bu halının bir Budist manastırından satın alındığı anlaşılmaktadır. Çağan halısında iki çift büyük lacivert hayvan figürü karşılıklı yer almış olup, kırmızı zemin üzerinde fildişi renk "S" dolgulu dikdörtgen bordur ile çevrilmiştir.
Dikdörtgen bordur şekli Marby halısının iç bordüründe ve bazı erken dönem Konya halılarında görülür. İç içe hayvanların yüzleri yukarı dönük ve başlarının üstünde küçük kulakları vardır. İçteki hayvanın kuyruğu çengelle sonuçlanmıştır. Dıştaki büyük hayvanın kuyruğu ise karşılıklı çift kancalı, tepelikli sanki stilize bir ağaç gibidir. Hayvanın üç bacağı yere basmaktadır. Dıştaki büyük hayvanların dördüncü bacakları, önden yukarı kalkık ve dizlerine küçük bir kuş oturmuş şekildedir. Teknik analizler bu halının XII.yy son çeyreğine ait olduğunu göstermektedir (Aslanapa 1997).
Halı adı                       :  Çağan eski hayvan halısı
Ebadı                           :  126xl53cm.
Yüzyıl                         :  12-14.yy.
Yeri                             :  New york Metropolitan Museum
İlme                            :  Gördes düğüm tekniği
Çözgü                         :  Yün
Atkı                            :  Yün

Şekil 20. Çağan halı figürleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder