31 Ekim 2011 Pazartesi

İlmelik yün halı ipliklerinin son mordanlama yöntemiyle mordanlanması


Mordanlamanın  üçüncü  yönteminde,  daha  önceden  mordansız  olarak  boyanan  yün çileleri materyal bölümünde belirtilen mordanların her biriyle tek tek mordanlanmıştır. Bunun  için  önceden  sıcak  ekstratla  boyanmış  yün  çileleri,  yün  ağırlığına  göre  %3 oranında   mordanla   her   biri   1’e   50   oranında   su   içerisinde   1   saat   kaynatılarak mordanlanmıştır. Mordanlanan yün iplik çilelerini durulamadan sıkılarak kurutulmuştur.
cak ekstraktın hazırlanması



Köknar   (Abies)   kozalakları   toplandıktan   sonra,   örtü   pulları   eksenden   ayrılmış, kurutulm   ve   içerdikleri   boyarmaddelerin   suya   daha   çabuk   geçmesini   sağlamak amacıyla    parçalanarak    (havanda    dövülerek)    boyamada    kullanıma    hazır    hale getirilmiştir.  Daha  sonra  boyanacak  ilmelik  yün  halı  ipliğinin  ağırlığına  göre  %100,
150,  200  oranlarında  alınan  köknar  kozalakları  yine  yün  halı  ipliğine  göre  1’e  50 oranında su içerisinde bir saat süre ile kaynatılmıştır. Bu sürenin sonunda bitki artıkları süzülerek  ayrılmış  ve  sıcak  ekstrakt  elde  edilmiştir.  Kaynama  sırasında  kaybolan  su miktarı ilave edilmiştir.


Mordanla işlem görmüş yünlerin boyanması



Daha  önceden  belirtilen  mordanlama  yöntemleriyle  mordanlanmış  yün  iplikleri;  sıcak ekstrakt içerisinde bir saat süreyle kaynatılarak boyanmıştır.  Boyanan yün iplik çileleri kendi halinde soğumaya bırakılmış ve daha sonra durulanarak az ışık ve havadar bir yerde kurutulmuştur.


Mordansız boyama



Daha önceden çile haline getirilmiş ve nemlendirilm yün halı iplikleri, sıcak ekstraktın içerisine  konularak  1  saat  süreyle  kaynatılmıştır.  Kaynama  sırasında  eksilen  su  ilave edilmiştir. Bir saat sonunda çileler ekstraktın içinden alınarak kendi halinde soğumaya bırakılmıştır.  Soğum olan  yün  iplik  çileleri  bol  soğuk  su  ile  durulanarak,  gölge  ve havadar bir yerde kurutulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder