Elde edilen renklerin subjektif olarak adlandırılması
Araştırmada ilmelik yün halı ipliklerinin; mordansız ve mordanlı olarak köknar kozalaklarıyla sıcak ekstraktla boyanmasıyla toplam 90 adet boyama yapılmıştır.
Boyamalar sonucu elde edilen renkler, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu
El Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından subjektif olarak adlandırılmıştır.
Subjektif olarak adlandırılan boyanmış yün halı iplikleri, beyaz zemin üzerine yanlardan doğal ışık gelecek şekilde yayılmıştır. Renk farklılıklarına göre gruplandırılarak ayrı ayrı olarak renk adları verilmiştir. Bu gruplarda kendi aralarında 1, 2, 3 olarak numaralandırılmıştır. Aynı gruptaki en açık renge 1, en koyu renge de 3 numara verilmiştir.
Elde edilen renklerin colorimeter ile değerlendirilmesi
İlmelik yün halı ipliklerinin köknar kozalaklarıyla boyanması sonucunda elde edilen renkler, renk ölçüm cihazı (Tristimulus Colorimeter Sodexim 1866) kullanılarak objektif olarak değerlendirilmiştir.
Boyanmış ilmelik yün halı iplikleri düzgün ve paralel hale getirilerek beyaz bir zemin üzerine konulmuş ve her birinin üç farklı bölgesinden L (parlaklık koordinatı), a (kırmızı-yeşil koordinatı) ve b (mavi-sarı koordinatı) değerleri ölçülmüştür. Elde edilen
üç değerin ortalamaları alınmış ve daha sonra dE (renk farklılığı) değeri hesaplanmıştır. Aynı işlem boyasız ilmelik yün halı ipliği için de yapılmış ve elde edilen değerler referans değeri olarak kabul edilmiştir. Mordansız ve mordan kullanılarak yapılan tüm boyamalarda elde edilen renkler referans değere göre hesaplanmıştır. Ölçülen L, a ve b değerleri, L-Lx, a-ax ve b-bx şeklinde hesaplanılarak karelerinin toplamının karekökü
dE değeri olarak belirlenmiştir.
Hesaplanan dE değerinin düşüklüğü referans değere göre renk farklılığının az olduğunu, yüksekliği ise renk farklılığın çok olduğunu göstermektedir (Anonim Thsz).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder