2 Kasım 2011 Çarşamba

Elde edilen renklerin belirlenmesi ve adlandırılması



Elde edilen renklerin subjektif olarak adlandırılması



Araştırmada   ilmelik   yün   halı   ipliklerinin;   mordansız   ve   mordanlı   olarak   köknar kozalaklarıyla   sıcak   ekstraktla   boyanmasıyla   toplam   90   adet   boyama   yapılmıştır.

Boyamalar sonucu elde edilen renkler, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu

El Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından subjektif olarak adlandırılmıştır.


Subjektif olarak adlandırılan boyanmış yün halı iplikleri, beyaz zemin üzerine yanlardan doğal  ışık  gelecek  şekilde  yayılmıştır.  Renk  farklılıklarına  göre  gruplandırılarak  ayrı ayrı  olarak  renk  adları  verilmiştir.  Bu  gruplarda  kendi  aralarında  1,  2,  3  olarak numaralandılmıştır.  Aynı  gruptaki  en  açık  renge  1,  en  koyu  renge  de  3  numara verilmiştir.


Elde edilen renklerin colorimeter ile değerlendirilmesi



İlmelik  yün  halı  ipliklerinin  köknar  kozalaklarıyla  boyanması  sonucunda  elde  edilen renkler,   renk   ölçüm   cihazı   (Tristimulus   Colorimeter   Sodexim   1866)   kullalarak objektif olarak değerlendirilmiştir.


Boyanmış ilmelik yün halı iplikleri düzgün ve paralel hale getirilerek beyaz bir zemin üzerine  konulmuş  ve  her  birinin  üç  farklı  bölgesinden  L  (parlaklık  koordinatı),  a (kırmızı-yil koordinatı) ve b (mavi-sarı koordinatı) değerleri ölçülmüştür. Elde edilen
üç değerin ortalamaları alınmış ve daha sonra dE (renk farklığı) değeri hesaplanmıştır. Aynı  işlem  boyasız  ilmelik  yün  halı  ipliği  için  de  yapılmış  ve  elde  edilen  değerler referans değeri olarak kabul edilmiştir. Mordansız ve mordan kullanılarak yapılan tüm boyamalarda elde edilen renkler referans değere göre hesaplanmıştır. Ölçülen L, a ve b değerleri, L-Lx, a-ax ve b-bx şeklinde hesaplanılarak karelerinin toplamının karekökü
dE değeri olarak belirlenmiştir.



Hesaplanan dE değerinin düşüklüğü referans değere göre renk farklığının az olduğunu, yüksekliği ise renk farklığın çok olduğunu göstermektedir (Anonim Thsz).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder