8 Kasım 2011 Salı

Elde Edilen Renklerin Haslık Değerleri






Boyanmış  elyafın  ışığa,  ısıya,  sürtünmeye  ve  yıkanmaya  karşı  gösterdiği  dirence “haslık” denir. Her çeşit boyanın güneş ışığı, sürtünme, su damlası, yıkama, deniz suyu, ağartma, ter, kuru temizleme, asit alkali, ütü gibi tüm mekaniksel, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı kısa veya uzun süre dayanıklılık gösterebilmesi ve renginin değişmemesi yani “has” bir boya olması istenmektedir (Uğur 1988, Kahvecioğlu 2003).


Halı  ve  kilim  ilmelik  ipliklerinin  sürekli  ışık  alan  ortamda  bulunması,  sürtünme  ve yıkanma  gibi  dış  etkilere  maruz  kalması  sebebiyle  haslık  değerlerinin  özellikle  ışık, sürtünme ve su damlası haslıklarının yüksek olması istenmektedir.


Bu nedenle köknar kozalakları ile ön, çift ve son mordanlama yapılarak sıcak ekstrakt yöntemiyle boyanmış ilmelik yün halı ipliklerinden elde edilen renklerin ışık, sürtünme
ve  su  damlası  haslık  değerleri;  %100,  %150,  %200  kozalak  miktarına  göre  ayrı  ayrı

çizelgeler halinde verilmiştir.



Ancak  köknar  kozalaklarından  elde  edilen  ekstraktlarla  ilmelik  yün  halı  ipliklerinin boyanarak  elde  edilen  renklerin  haslık  değerlerinin  belirlenmesi  çalışması  ilk  olması nedeniyle, araştırmada elde edilen renklerin bu sebeple karşılaştırılması yapılamamıştır.

5.3.1 Ön mordanlama ile elde edilen renklerin haslık değerleri



İlmelik  yün  halı  ipliklerinin  köknar  kozalaklarının  %100  oranında  alınması  ile  ön mordanlamayla  boyama  sonucu  elde  edilen  renklerin  haslık  değerleri  çizelge  5.11’de verilmiştir.


Çizelge 5.11 Ön mordanlama ile boyanmış ilmelik yün halı ipliklerinin haslık değerleri
(bitki oranı %100)



MORDAN ADI

IŞIK HASLIĞI

SÜRTÜNME HASLIĞI
SU DAMLASI HASLIĞI
YAŞ
KURU
Alüminyum potasyum sülfat

4

3

3

5

Bakır sülfat

7

3

3

5

Çinko klorür

3

2-3

3-4

4-5

Demir sülfat

7

1

3-4

5

Kalay klorür

3

3

4

4-5



5

3-4

3

5

Sodyum klorür

3

3-4

5

5

Sodyum sülfat

3

3-4

3

4-5

Tannik asit

2

3

3-4

4-5

Tartarik asit

5

3-4

4-5

4-5

Mordansız

4

4

5

5



Çizelge 5.11 incelendiğinde, %100 oranında köknar kozalağı alınarak ön mordanlama

yapılarak  elde  edilen  renklerin  ışık  haslık  değerlerinin  2  ile  7  arasında  değiştiği görülmektedir. En düşük ışık haslık  değerini 2 ile tannik asit ile mordanlanmış ilmelik yün halı iplikleri verirken, en yüksek haslık değerini ise 7 ile bakır sülfat ve demir sülfat
ile mordanlanmış ilmelik yün halı iplikleri vermiştir.


Aynı  çizelgede  sürtünme  haslık  değerleri  incelendiğinde,  değerlerin  1ile  3-4  arasında

değiştiği   görülmektedir.   En   düşük   sürtünme   haslık   değerini   1   ile   demir   sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinden, en yüksek sürtünme haslık değeri ise 3-4
ile potasyum bikromat, sodyum klorür, sodyum sülfat ve tartarik asit ile mordanlanmış

ilmelik yün halı iplikleri vermiştir.



En  yüksek  ışık  haslık  değerini  7  ile  bakır  sülfat  mordanının  yanında  demir  sülfat mordanı  da  verirken,  en  düşük  sürtünme  haslık  değerini  de  1  ile  yine  demir  sülfat mordanının verdiğini görmekteyiz.


Su damlası haslık değerleri incelendiğinde, yaş su damlası haslık değerinin 3 ile 5, kuru

su damlası haslık değerinin ise 4-5 ile 5 arasında değiştiği görülmektedir.



Y su  damlası  haslığında  en  düşük  değeri  3  ile  alüminyum  potasyum  sülfat,  bakır sülfat, potasyum bikromat ve sodyum sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı iplikleri verirken, en yüksek değeri 5 ile mordansız ve sodyum klorürle mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinin verdiği görülmektedir.


Kuru su damlası haslığında; en şük değeri 4-5 ile çinko klorür, kalay klorür, sodyum sülfat,   tannik   asit   ve   tartarik   asitle   mordanlanmış   ilmelik   yün   halı   ipliklerinde görülürken, en yüksek değeri ise 5 ile mordansız ve alüminyum potasyum sülfat, bakır sülfat, demir sülfat, potasyum bikromat ve sodyum klorürle  mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinde görülmektedir.


Köknar kozalaklarının %150 oranda alınması ile ön mordanlamayla ilmelik yün halı ipliklerinin  boyanması  sonucu  elde  edilen  renklerin  haslık  değerleri  çizelge  5.12’de verilmiştir.


Çizelge  5.12  incelendiğinde,  ilmelik  yün  halı  ipliklerinin  köknar  kozalaklarının  %150 oranında anarak ön mordanlamayla boyanması sonucu elde edilen renklerin ışık haslık değerlerinin 2 ile 7 arasında değiştiği görülmektedir. En düşük ışık haslık değerini 2 ile


tannik asit verirken, en yüksek ışık haslık değerini 7 ile bakır sülfat ve demir sülfat ile mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinden elde edildiği görülmektedir.


Çizelge 5.12 Ön mordanlama ile boyanmış ilmelik yün halı ipliklerinin haslık değerleri
(bitki oranı %150)



MORDAN ADI

IŞIK HASLIĞI

SÜRTÜNME HASLIĞI
SU DAMLASI HASLIĞI
YAŞ
KURU
Alüminyum potasyum sülfat

4

2-3

3-4

5

Bakır sülfat

7

2

3

5

Çinko klorür

3

2-3

3-4

5

Demir sülfat

7

1

2-3

4

Kalay klorür

3

3-4

4

5



5

3

3-4

5

Sodyum klorür

3

3-4

4

4-5

Sodyum sülfat

3

3

5

4-5

Tannik asit

2

3

3

3

Tartarik asit

4

3-4

4-5

4-5

Mordansız

4

3

5

5



Sürtünme   haslık   değeri   incelendiğinde   ise,   değerin   1   ile   3-4   arasında   değiştiği

görülmektedir.  Sürtünme  haslık  değeri  en  şük  1  ile  demir  sülfatla  mordanlanmış

ilmelik yün halı iplikleri verirken, en yüksek değeri 3-4 ile kalay klorür, sodyum klorür

ve    tartarik    asitle    mordanlanmış    ilmelik    yün    halı    ipliklerinden    elde    edildiği görülmektedir.


En yüksek ışık haslık değerini 7 ile bakır sülfat ve demir sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı iplikleri verirken, en düşük sürtünme haslık değerini de 1 ile yine demir sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinin verdiği görülmektedir.


Su  damlası  haslık  değerleri  incelendiğinde,  yaş  su  damlası  haslık  değerinin  2-3  ile  5, kuru su damlası haslık değerinin ise 3 ile 5 aranda değiştiği görülmektedir.


Y su damlası haslığında en düşük değeri 2-3 ile demir sülfatla mordanlanmış ilmelik yün  halı  iplikleri  verirken,  en  yüksek  değeri  5  ile  mordansız  ve  sodyum  sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinin verdiği görülmektedir.


Kuru su damlası  haslığında;  en  düşük  değeri 3 ile tannik asitle mordanlanmış  ilmelik yün  halı  ipliklerinde  görülürken,  en  yüksek  değeri  ise  5  ile  mordansız  ve  alüminyum potasyum  sülfat,  bakır  sülfat,  çinko  klorür,  kalay  klorür  ve  potasyum  bikromatla mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinde görülmektedir.


Köknar kozalaklarının % 200 oranda alınması ile ön mordanlamayla ilmelik yün halı ipliklerinin  boyanması  sonucu  elde  edilen  renklerin  hask  değerleri  çizelge  5.13.’de verilmiştir.


Çizelge 5.13 incelendiğinde, ilmelik yün halı ipliklerinin köknar kozalaklarının % 200 oranında anarak ön mordanlamayla boyanması sonucu elde edilen renklerin ışık haslık değerlerinin 2 ile 8 arasında değiştiği görülmektedir. En düşük ışık haslık değerini 2 ile çinko klorür verirken, en yüksek ışık haslık değerini 8 ile demir sülfat ile mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinden elde edilmiştir.


Aynı çizelgede sürtünme haslık değerleri incelendiğinde ise, değerlerin 1 ile 4 arasında değiştiği   görülmektedir.   Sürtünme   haslık   değeri   en   düşük   1   ile   demir   sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı iplikleri verirken, en yüksek değeri 4 ile tartarik asitle mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinden elde edilmiştir.


En  yüksek  ışık  haslık  değerini  8  ile  demir  sülfatla  mordanlanmış  ilmelik  yün  halı iplikleri  verirken,  en  düşük  sürtünme  haslık  değerini  de  1  ile  yine  demir  sülfatla mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinin verdiği görülmektedir.
Çizelge 5.13 Ön mordanlama ile boyanmış ilmelik yün halı ipliklerinin haslık değerleri
(bitki oranı % 200)



MORDAN ADI

IŞIK HASLIĞI

SÜRTÜNME HASLIĞI
SU DAMLASI HASLIĞI
YAŞ
KURU
Alüminyum potasyum sülfat

4

3

3-4

5

Bakır sülfat

7

2-3

2-3

5

Çinko klorür

2

2-3

3-4

4-5

Demir sülfat

8

1

2-3

4-5

Kalay klorür

3

3-4

3-4

5



5

3

3

5

Sodyum klorür

3

3

3-4

5

Sodyum sülfat

3

3-4

3-4

5

Tannik asit

5

3

4-5

5

Tartarik asit

4

4

5

5

Mordansız

5

3-4

5

5



Yine  çizelge  5.13  su  damlası  haslık  değerleri  incelendiğinde,  yaş  su  damlası  haslık

değerinin  2-3  ile  5,  kuru  su  damlası  haslık  değerinin  ise  4-5  ile  5  arasında  değtiği görülmektedir.


Y su damlası haslığında en düşük değeri 2-3 ile demir sülfatla mordanlanmış ilmelik yün   halı   iplikleri   verirken,   en   yüksek   değeri   5   ile   mordansız   ve   tartarik   asitle mordanlanmış ilmelik yün halı ipliklerinin verdiği görülmektedir.


Kuru  su  damlası  haslığında;  en  düşük  değeri  4-5  ile  çinko  klorür  ve  demir  sülfatla mordanlanmış  ilmelik  yün  halı  ipliklerinde  görülürken,  en  yüksek  değeri  ise  4-5 değerinin   dışındaki   tüm   boyamalarda   kuru   su   damlası   haslık   değeri   5   olarak bulunmuştur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder