31 Ekim 2011 Pazartesi

İlmelik yün halı ipliklerinin son mordanlama yöntemiyle mordanlanması


Mordanlamanın  üçüncü  yönteminde,  daha  önceden  mordansız  olarak  boyanan  yün çileleri materyal bölümünde belirtilen mordanların her biriyle tek tek mordanlanmıştır. Bunun  için  önceden  sıcak  ekstratla  boyanmış  yün  çileleri,  yün  ağırlığına  göre  %3 oranında   mordanla   her   biri   1’e   50   oranında   su   içerisinde   1   saat   kaynatılarak mordanlanmıştır. Mordanlanan yün iplik çilelerini durulamadan sıkılarak kurutulmuştur.
cak ekstraktın hazırlanması



Köknar   (Abies)   kozalakları   toplandıktan   sonra,   örtü   pulları   eksenden   ayrılmış, kurutulm   ve   içerdikleri   boyarmaddelerin   suya   daha   çabuk   geçmesini   sağlamak amacıyla    parçalanarak    (havanda    dövülerek)    boyamada    kullanıma    hazır    hale getirilmiştir.  Daha  sonra  boyanacak  ilmelik  yün  halı  ipliğinin  ağırlığına  göre  %100,
150,  200  oranlarında  alınan  köknar  kozalakları  yine  yün  halı  ipliğine  göre  1’e  50 oranında su içerisinde bir saat süre ile kaynatılmıştır. Bu sürenin sonunda bitki artıkları süzülerek  ayrılmış  ve  sıcak  ekstrakt  elde  edilmiştir.  Kaynama  sırasında  kaybolan  su miktarı ilave edilmiştir.


Mordanla işlem görmüş yünlerin boyanması



Daha  önceden  belirtilen  mordanlama  yöntemleriyle  mordanlanmış  yün  iplikleri;  sıcak ekstrakt içerisinde bir saat süreyle kaynatılarak boyanmıştır.  Boyanan yün iplik çileleri kendi halinde soğumaya bırakılmış ve daha sonra durulanarak az ışık ve havadar bir yerde kurutulmuştur.


Mordansız boyama



Daha önceden çile haline getirilmiş ve nemlendirilm yün halı iplikleri, sıcak ekstraktın içerisine  konularak  1  saat  süreyle  kaynatılmıştır.  Kaynama  sırasında  eksilen  su  ilave edilmiştir. Bir saat sonunda çileler ekstraktın içinden alınarak kendi halinde soğumaya bırakılmıştır.  Soğum olan  yün  iplik  çileleri  bol  soğuk  su  ile  durulanarak,  gölge  ve havadar bir yerde kurutulmuştur.

29 Ekim 2011 Cumartesi

Yün ipliklerinin mordanlanması


Bu bölümde, araştırma esnasında ilmelik yün halı ipliklerinin mordanla lem rmesi, sıcak   ekstraktın   hazırlanması,    mordanlı   veya   mordansız   yün   halı   ipliklerinin boyanması,   elde   edilen   renklerin   subjektif   ve   objektif   olarak   belirlenmesi,   ışık, sürtünme, yaş ve kuru su damlası haslıklarının belirlenmesi yöntemleri açıklanmıştır.
 
 

İlmelik  yün  halı  ipliklerinin  mordanlanmasında;  ön  mordanlama,  çift  mordanlama  ve son mordanlama olmak üzere üç ayrı mordanlama yöntemleri kullanılmıştır.

İlmelik yün halı ipliklerinin ön mordanlama yöntemiyle mordanlanması



İlmelik yün halı iplikleri materyal bölümünde belirtilen mordanların her biriyle ayrı ayrı mordanlanmıştır.  Boyanacak  ilmelik  yün  halı  ipliğinin  ağırlığına  göre  %3  oranında mordanla 1’e 50 oranında su içerisinde eritilmiştir. Daha önceden çile haline getirilmiş
ve nemlendirilmiş ilmelik yün halı iplikleri, hazırlanan mordanlı çözelti içerisinde 1 saat kaynatılarak  mordanlanmıştır.  Mordanlanan  çileler  mordanlı  su  içerisinden  alınarak durulamadan sıkılarak boyamaya hazır hale getirilmiştir.


4.2.1.2 İlmelik yün halı ipliklerinin çift mordanlama yöntemiyle mordanlanması



Çift  mordanlama  yönteminde,  potasyum  bikromat;  güzel  renk  vermesi,  lifin  boya alımını   kolaylaşrılması   ve   ışık   haslık   değerinin   yüksek   çıkması   nedeniyle   sabit tutulmuştur (Kayabaşı ve Ölmez 2000).


Potasyum bikromat mordanı ile materyal bölümünde belirtilen diğer mordanlardan her biri  %1.5  oranlarında  eşit  miktarda  alınarak  toplam  mordan  oranı  %3  olacak  şekilde mordan   kullanılmıştır.   Bunun   için   önceden   nemlendirilm   yün   halı   ipliği,   yün ağırlığına göre %3 oranında çift mordanla 1’e 50 oranında su içerisinde çözelti haline getirilerek 1 saat kaynatılmıştır. Mordanlanan yün iplik çileleri, mordanlı su erisinden çıkartılarak durulanmadan sıkılmış ve boyamaya hazır hale getirilmiştir.

27 Ekim 2011 Perşembe

Köknar Araştırması


Araştırmanın  materyalini;  Köknar  ağacının  (Abies)  dişi  kozalakları,  yün  halı  ilmelik iplikleri,  mordanlar  ve  köknar  hakkında  daha  önceden  yayımlanmış  yazılı  kaynaklar oluşturmaktadır.


Araştırmada  kullanılan  köknar  kozalakları,  Şubat  ve  Mart  ayları  arasında  Ankara Üniversites Ziraa Fakültes kampüs   alanından   toplanmıştır.   Toplanan   köknar kozalakları,  fazla  ışık  olmayan  bir  ortamda  kurutularak,  bez  torbalarda  korunmuştur. Kurutulan   köknar   kozalakları   parçalanarak   (havanda   dövülerek),   sadece   havanda ufalanmış kısımları alınmış ve boyaya hazır hale getirilmiştir (Şekil 4.1).


Köknar kozalağının havanda dövülmüş hali
Boyanacak materyal olarak bitkisel boyarmaddeleri bünyesine daha çabuk kabul eden yün lifi materyal olarak seçilmiştir. Boyamada, 2.5 Nm boyasız (beyaz) ilmelik yün halı ipliği, “Sümerhalı, Sümer Halıcılık ve El Sanatları Tic. A.Ş.’den sağlanmıştır.


Araştırmada kullanılan mordanlar ise; Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu

El Sanatları Bölümü Laboratuvarı’ndan temin edilmiştir.


25 Ekim 2011 Salı

Bitkisel Halı Boyalar


Canatar (Thsz), bitkisel boyalar ve boyacılık hakkında tarihsel bilgi vermiştir. Bitkisel boyaların  en  önemlilerinden  ve  ekonomik  ıdan  da  değeri  olan  kökboya  ve  cehri bitkilerinden  bahsetmiştir.  Milattan  3500  sene  evvelinden  beri  kullanılan  çok  önemli bitkisel kumaş boyası olan mavirengi veren Çivitten de bahsetmiştir. Bitkisel boyaları
ve boyacığın Osmanlı ekonomisindeki yerini açıklamıştır.



Öztürk   (Thsz),   boya   ve   boyarmaddenin   tanımı   ve   tarihçesi,   boyam işlemleri, Dünya’daki  ve  Türkiye’deki  boyarmaddelerin  tarihçesi  ve  kullanım  alanlarından  söz ederken,  liflerin  doğal  ve  yapay  olarak  sınıflandırması yapmıştır.  Ayrıca  doğal boyarmaddelerin   yapay   boyarmaddelere   geçiş   sürecinden   de   bahsetmiştir.   Yazar, bitkisel  boyacılıkta  materyal  olarak  kullalan  yün  ve  ipeğin  fiziksel  ve  kimyasal yapılanı   açıklayarak  bitkisel  boyacılıkta   kullalan   bitkileri,   mordanları,  boyama işlemlerin ve   haslık   kavramını   açıklamıştır.   Örnek   bir   çalışm olan   DOBAG projesinden ve uygulanan reçetelerden örnekler vermiştir. Araştırmasında yazar bitkisel boyarmaddeleri ele alırken, daha çok geleneksel anlamda Türkiye genelinde kullanımı yaygın  olan  bitkileri  seçmiştir.  Doğal  boyamalığın  yapılış  biçimiyle  ilgili  bir  çok yayının  ise,  sıradan  ve  konuyla,  kültürel  ve  ticari  boyutuyla  ilgilenen  yayınların oluşturduğuna  dikkat  çekmiştir.  İnsan  sağlığına  ve  çevre  kirliliğine  verilen  önem, boyama sisteminin seçiminden geçtiğini ifade etmiştir.


Eyüboğlu vd. (1983), doğal boyacılığın başlangıcı ve tarihçesinden, doğal boyarmadde içeren  bitkilerden  ve  bunların  başlıcalarını  sağladıkları  renklere  göre  incelemişlerdir. Bunları morlar, eflatunlar, kırmızılar, maviler, lacivertler olarak gruplandırarak tarihsel süreçlerini ve bu renkleri elde ettikleri bitkilerden söz etmişlerdir. Bu araştırmada ayrıca
lif boyama yöntemlerinin olabildiğince büyük bir kısmını saptamak, öte yandan doğal boya kullanmak isteyen herkese bunun kolaylıklarını göstermek amaçlanmıştır.


Uğur  (1988),  Eskiden  kullanılan  doğal  bitkileri  tekrar  kullanarak  yeni  yöntemlerle beraber günümüze kaynak oluşturmuştur. Yabancı literatürde adı geçen birkaç bitkiyi de Latince isimleriyle tanıtmıştır. Mordanlama ve boyama, renklerin elde edilişi hakkında
 
bilgi  vermiştir.  Boya  veren  bitkilerin  ilkbahar  ve  yaz  aylarında  yaş  iken  toplamanın, yararlanmak açısından en uygun yöntem olduğunu ve bunların kurutularak saklanması gerektiğini  vurgulamıştır.  Mordanı  açıklayarak  doğal  ve  kimyasal  olarak  iki  grupta incelem ve  bunları  örneklerle  ıklamıştır.  En  uygun  mordanlama  işlemini,  mordan miktarını,  boyamada  kullanılan  malzemeleri  ve  boyamada  öncelik  tanan  işlemleri açıklamıştır.  Ayrıca  boyalarda  solma  olgusu  yani  ışık  haslığından  bahsederek  ışık haslığının nasıl yapılacağını da anlatmıştır. Renkleri sarılar, kırmızılar, maviler, morlar, kahverengiler, yeşiller, bejler, toprak renkleri, siyahlar ve griler olarak gruplandırmış ve bunları elde ederken en uygun bitkiyle hangi oranda ve hangi mordanla kullanılacağına ilişkin bilgiler vermiştir.


Canikli   (1989),   boyacılık   tarihi   açısından   büyük   önem olan   Kökboya   bitkisini kullanarak çeşitli mordan ve boyama yöntemleriyle boyama yapmıştır. Kiremit, sumak, tarçın,  taba,  vişne  çürüğü,  şarap,  bordo,  acıkırmızı  biber,  kuşburnu,  ağaç  kökü,  olgun şeftali,  pişm ayva,  kızıl  kahve,  gül  kurusu,  kızıl  kahve,  üzüm  pestili  gibi  Türk  el halılarının dokunmasında kullanılan renkler elde edilmiştir. Bu renkler üzerinde ışık ve sürtünme haslıkları değerlendirilmiştir. Işık haslığı 3 ile 8, sürtünme haslıkları 2 ile 4 arasında değişen sonuçlar elde etmiştir.


Soysaldı  (1990),  yaptığı  araştırmada  Anadolu’da  yetişen  ve  boyacılıkta  da  kullanılan Kurtbağrı  bitkisini  kullanmıştır.  Bitki  yapraklarını  boyarmadde  haline  getirmek  için sıcak su, soğuk su ve alkol ile işleme tabii tutmuştur. Her üç boyarmadde ile %1, %2,
%3,  %4  oranında  5  mordan  kullanılarak  ve  mordansız  olmak  üzere  63  boyama yapılmıştır.  Kurtbağrı  bitkisinden  sıcak  su  ile;  hardal  beji,  fıstık  yeşili,  kum  yeşili… v.b., soğuk su ile elde edilen renkler ise sarı, bej, koyu kum yeşili, koyu saman sarısı, kurum tütün yeşili…v.b., alkol ekstraksiyonu ile ise, filizi yeşil, yaprak yeşili, ceviz yeşili,  çimen  yeşili…  gibi  renkler  elde  edilmiştir.  Elde  edilen  renkler  sonucundaki haslılar üç değişik boyarmaddeye göre farklılık göstermiştir.


Anonim  (1991),  bitkisel  boyacığın  tarihçesi,  boya  bitkileri,  bitkilerin  toplanması, kurutulması,   kullanılması,   tanınması   ve   öneminden   bahsetmiştir.   Yün   ipliklerinin boyanmasında kullanılan bazı bitkilerin botanik özellikleri ve bu bitkilerden elde edilen
renkler,   yünün   yapısı,   boyamaya   hazır   hale   getirilmesi,   mordan   ve   mordanlama yöntemleri  açıklanmıştır.  Boyarmadde  tanımı  ve  özellikleri,  gruplandırılması,  boyama teorileri ve genel boyama metodu, haslık deneyleri incelenmiştir.


Kılıç (1994), araştırmasında meyve olarak yararlalan, fakat boyamacılıkta da önemli yere sahip olan nar bitkisini kullanmıştır. Nar bitkisinin meyve kabuğunu %50, %100
ve  %150  oranlarında  kullanarak  %1,  %2  ve  %3  oranlarında  10  adet  mordanla  ve mordansız da olmak üzere 93 adet boyama yapmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen renkler; hardal, açık sarı, ık sızma zeytinyağı, toprak rengi, yeşil kahve gibi renkler elde edilmiştir. Işık  haslıkları 1 ile 8, sürtünme haslıkları ise 1-2 ile 4-5 arasında değişmiştir.


Aydın  (1995),  soğan  kabuğunu  kullanarak  farklı  mordanlar  ve  boyama  teknikleriyle açık  kiremit,  tarçın  tütün  rengi,  kiremit,  açık  tarçın,  turuncu,  yeşil  kahve,  kuru  meşe yaprağı, koyu kahve, koyu kına, ık turuncu, meşe palamudu… gibi çok çeşitli renkler elde etmiştir. Yapılan araştırmada ışık ve sürtünme haslıkları incelenmiştir. Işık haslığı
1 ile 6, sürtünme haslıkları ise 1 ile 3 arasında değişen değerler olarak tespit edilmtir.



Kayabaşı (1995), araştırmasında uzun yıllardan beri boyamacılıkta boya bitkisi olarak kullanılan   Cehri   bitkisini   kullanmıştır.   Cehriyi,   yüne   göre   %25,   %50   ve   %100 oranlarında ½ ve 1 saat kaynatarak sıcak ekstrat elde etmiştir. Yüne göre %1, %2, %3 oranlarında  alınan  14  adet  mordan  kullanarak  378  adet    mordanlı  9  adet  mordansız boyama  yapmıştır.  Yapılan  çalışma  sonucunda  elde  edilen  renkler  ık  saman  sarısı, kehribar, zerdeçal, pişm elma gibi renklerden salamura yaprağına kadar farklı renkler elde  edilmiştir. Bu  renkler  üzerinde ışık, sürtünme, yıkama,  su  damlası gibi  haslıkları tespit edilmiştir. Işık haslığı 1-8, sürtünme haslığı 2-5, yıkama haslığı akma (pamuklu
ve  yünlü  beze)  ve  solma  2-5,  su  damlası  haslığında  3-5  arasında  değişen  değerler bulunmuştur.


Etikan  (1996),  yaptığı  araştırmasında  doğal  boyalar  içerisinde,  boya  bitkisi  olarak önemli   yere   sahip   olan   Sergil   bitkisini   kullanarak   yün   halı   iplikleriyle   boyama yapmıştır. Yüne göre %100 oranında Sergil bitkisi ve %3 oranında asit kullanılarak 3
Basat (1997), yaptığı araştırmasında Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişen 200 kadar    türü    olan    ğırkuyruğu    bitkisinin    yaprak    ve    çiçeklerini    kullanmıştır. Sığırkuyruğunu, yüne göre %100 - %200 oranlarında %3 - %5 oranlarında ise mordan kullanılmıştır. Buna göre yün halı iplikleri önce mordanlanmış sonra boyama işlemi 1-2 saat süre ile uygulanmıştır. Bu araştırmada 80 adet boyama yapılmış, elde edilen renkler kirli  sarıdan  hardal  rengine  kadar  değişiklik  göstermiştir.  Bu  renklere  göre  de  ışık haslıkları 2 ile 8, sürtünme haslıkları 1 ile 4-5 arasında değişmiştir.


Kayabaşı vd. (1999), araştırmada yün halı ipliklerinin mordan ile lem rme şeklinin

ön ve son mordanlama yöntemlerinin Mürver (Sambucus nigra L.) bitkisinin meyveleri, kökboya bitkisinin toprak altı sürgünleri ve sığırkuyruğu bitkisinin tamamı kullanılarak elde   edilen   renklere   ve   bu   renklerin  ışık   ve   sürtünm haslıkları   üzerin etkileri belirlenmiştir. Yün halı ipliğine göre %100 oranda alınan bitkiler %3 oranında 3 farklı mordanla  ön  ve  son  mordanlama  yöntemlerinin  20  dak.,  40  dak.,  60  dak.  süreler  ile uygulanması sonucunda nefti yeşil, limon küfü, toprak rengi, koyu gül kurusu, tarçın, sarı…  gibi  farklı  renkler  elde  edilmiştir.  Yapılan  araştırma  sonucunda  elde  edilen renklerin   ışık   haslıklarının   düşük,   sürtünm haslıklarının   orta   değerde   olduğu saptanmıştır. Mordanlama sürelerinin 20 dak., 40 dak., 60 dak. olarak uygulanmasının fazla  etkili  olmadığı  saptanmıştır.  Ve  mordanlama  yönteminin  de  ön  mordanlama yöntemi ile yapılması önerilmiştir.


Aydın (2001), araştırmasında belirlenen 10 bitkiyi, ilmelik ipek halı iplikleri ve saf ipek beyaz gömleklik kumaşlara göre %100 oranında alarak 5 farklı mordan ile 30 dak. ve 60 dak. işlem görmelerini sağlamıştır. Ayrıca mordansız boyama da yaparak 220 boyama elde etmiştir. Boyama sonucunda elde edilen renkler; ipliklerde, sarı, koyu sarı, krem, hardal,  haki,  kızıl  kahve  gibi  renkler  elde  edilirken,  kumaşlarda  ise;  sarı  ve  tonları, krem,  çağla  yeşili,  gül  kurusu,  toprak  rengi  gibi  renkler  elde  edilmiştir.  Bu  renklerin


ışık, sürtünme, su damlası, yıkama ve ter haslıkları incelenm ve haslık değerleri bitki çeşitliliği,    mordan    ve    mordan    oranı,    mordanlama    süresinin    etkili    olduğunu belirlenmiştir.


Kahvecioğlu  (2003),  yurdumuzun  hemen  hemen  her  yöresinde  yetişen  ve  içerisinde boyarmadde   bulunan   at   kestanesi   bitkisini   araştırmasında   kullanmıştır.   Yün   iplik ağırlığına göre % 100 oranında alınan at kestanesinin yaprak, meyve iç ve meyve dış kabuklarıyla mordansız ve % 3 oranında 10 adet mordan ile sıcak ve suk ekstraktlarla
120 boyama yapmıştır. Yapraktan kimyon ve hardal ağırlıklı olmak üzere 12, meyve iç kabuğundan kahverengi ve tonları olmak üzere 14, meyve dış kabuğundan ise sarı ve tonları olmak üzere 16 farklı renk ve tonları elde etmiştir. Elde edilen renklerin ışık haslığı 1 ile 8, sürtünme haslığında 1 ile 5, su damlası haslığında ise 3 ile 5 arasında değişen   değerle olara tespit   edilmiştir.   Bu   değerlerde   bitki   bömleri,   boyama yöntemleri, mordan çeşidi ve mordan oranları etkili olmuştur.