30 Ağustos 2011 Salı

Cami Halısı Deseni 2



Halının
Yöresi: Özgün Tasarım
Dokunma Yılı: 1999
Boyutları: 65 cm X 88 cm
Kalitesi: 24 X 29 düğüm/dm2
Düğüm Tekniği: Türk Düğümü
Zemin Boyutu: 65 cm X 88 cm
Bordür Boyutu: Bordür bulunmamaktadır
Kilim Örgüsü Genişliği: 2 cm
Saçak Boyu Uzunluğu: 3 cm
Hav Yüksekliği: 1 cm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün             Yün Yün
Kullanılan Renkler: Krem, Kırmızı, Hardal Sarısı, Lacivert, Mavi, Kahverengi, Pembe, Yeşil, Gri, Siyah
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: Tokmak halıya ait bu kompozisyonda, geleneksel ve yeni tasarım motifler özgün bir form içinde kullanılmıştır. Halı boyuna üç bölüme ayrılarak içinde geleneksel ve yeni tasarım motifler sıralanmış, bordür bölümü kullanılmamıştır. Halının başlangıcında, ortada ilk motiften sonra Arap harfleri ile Tokmak yazısı yerleştirilmiştir.

28 Ağustos 2011 Pazar

Cami Halısı Deseni 1






Halının
Yöresi: Özgün Tasarım
Dokunma Yılı: 1999
Boyutları: 99 cm X 170 cm
Kalitesi: 25 X 28 düğüm/dm2 Düğüm Tekniği: Türk Düğümü Zemin Boyutu: 94 cm X 166 cm Bordür Boyutu: 2 cm X 2 cm Kilim Örgüsü Genişliği: 3 cm Saçak Boyu Uzunluğu: 4 cm Hav Yüksekliği: 1 cm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün              Yün Yün
Kullanılan Renkler: Kırmızı, Koyu Kırmızı, Mavi, Sarı, Beyaz, Lacivert, Yeşil, Kahverengi, Siyah
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: Tokmak halıya ait bu kompozisyonda, geleneksel ve yeni tasarım motifler özgün bir form içinde kullanılmıştır. Zemin kenarı boyunca geleneksel ve yeni tasarım motifler birbirini takip eder halde verilmişlerdir. Bordür bölümünde, halı içinde kullanılan renkler kareler halinde sıralanmaktadır.

26 Ağustos 2011 Cuma

Halı Deseni 7




Halının
Yöresi: Özgün Tasarım Dokunma Yılı: 1998 Boyutları: 234 cm X 326 cm Kalitesi: 26 X 33 düğüm/dm2 Düğüm Tekniği: Türk Düğümü Zemin Boyutu: 228 cm X 320 cm Bordür Boyutu: 6 cm X 6 cm Kilim Örgüsü Genişliği: 4 cm Saçak Boyu Uzunluğu: 6 cm Hav Yüksekliği: 1 cm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün             Yün Yün
Kullanılan Renkler: Krem, Kahverengi, Kırmızı, Mavi, Lacivert, Yeşil, Sarı, Beyaz, Siyah
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: Tokmak halıya ait bu kompozisyonda, geleneksel ve yeni tasarım motifler özgün bir form içinde kullanılmıştır. Zeminde halının boyu doğrultusunda zikzaklar yapan karışık motif demeti verilmiştir. Bordür bölümünde, halının içinde kullanılan renkler kareler halinde sıralanmaktadır.

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Halı Deseni 5







Halının
Yöresi: Avanos / Arapeli Modelli Seccade Dokunma Yılı: 20 yüzyıl ilk yarısı
Boyutları: 122 cm X 172 cm Kalitesi: 26 X 34 düğüm/dm2 Düğüm Tekniği: Türk Düğümü Zemin Boyutu: 52 cm X 122 cm Bordür Boyutu: 35 cm X 25 cm
Kilim Örgüsü Genişliği: Hasarlı olması nedeniyle ölçülememiştir. Saçak Boyu Uzunluğu: Hasarlı olması nedeniyle ölçülememiştir. Hav Yüksekliği: 4 mm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün             Yün Yün
Kullanılan Renkler: Kırmızı, Koyu Kırmızı, Sarı, Yeşil, Pembe, Turuncu, Kahverengi, Krem, Siyah
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: Kompozisyon özelliği açısından Avanos seccadesi olarak bilinmekle beraber, bordür süslemesi ve genel görünümü ile Mucur seccadelerinden etkilenme söz konusudur. Zeminde mihrap bulunmaktadır. Mihrabın içinde ve dışında hiçbir motif kullanılmamış tamamen boş bırakılmıştır. Alınlık, ayaklık ve bunları çevreleyen dar bordürde stilize bitkisel süsleme bulunmaktadır. Zemine yakın ve en dıştaki bordürde arapeli motifi kullanılmıştır. Bunların arasında kalan bölümde ise, bölgede karı boşatan adı verilen motif görülmektedir. İnce suların bir kısmında zikzaklar, diğerlerinde ise sıçandişi adı verilen bezeme bulunmaktadır.

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Halı Deseni 3



Adı - Soyadı: Galip KÖRÜKÇÜ
Halının Yöresi: İran / Acem Halısı
Dokunma Yılı: 1948
Boyutları: 102 cm X 146 cm
Kalitesi: 30 X 38 düğüm/dm2
Düğüm Tekniği: Tek Düğüm ( Sine Düğüm )
Zemin Boyutu: 60 cm X 108 cm
Bordür Boyutu: 21 cm X 19 cm
Kilim Örgüsü Genişliği: 1 cm
Saçak Boyu Uzunluğu: 2 cm
Hav Yüksekliği: 4 mm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün              Yün Yün
Kullanılan Renkler: Kırmızı, Sarı, Yeşil, Koyu Yeşil, Kahve Tonları, Pembe, Krem, Mavi, Mor, Lacivert, Siyah
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: İran'a ait bir kompozisyona sahip bu halı Avanos'ta dokunmuştur. Zemin ortasında geometrik formlu bir adet göbek ve tepelikleri bulunmaktadır. Zemin köşelerinde üçgen şeklinde süslemeler görülmektedir. Zeminde göbek, üçgenlerin içi ve bunların arasında kalan bölge stilize hayvan, bitki, günlük kullanım eşyalarının stilize formları ile doldurulmuştur.
Bordüründe ise, iki geniş ve iki dar bölüm bulunmakta ve geometrik görünümlü süsleme hepsinde de görülmektedir. Bölgede bu kompozisyonun geneline; Havva isimli bir gelinin baş bağından esinlenerek 'havvabaşı' modeli adı verilmektedir.

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Halı Deseni 2





Adı - Soyadı: Galip KÖRÜKÇÜ
Adresi: Çeç Cehri Halı Fırın Çıkmaz Sok. PTT Karşısı No:27 Avanos / NEVŞEHİR Halının
Yöresi: Avanos / Arapeli Modelli Seccade Dokunma Yılı: 20. yüzyıl ilk yarısı Boyutları: 105 cm X 158 cm
Kalitesi: 24 X 27 düğüm/dm2 Düğüm Tekniği: Türk Düğümü Zemin Boyutu: 49 cm X 108 cm Bordür Boyutu: 28 cm X 25 cm
Kilim Örgüsü Genişliği: Hasarlı olması nedeniyle ölçülememiştir. Saçak Boyu Uzunluğu: Hasarlı olması nedeniyle ölçülememiştir. Hav Yüksekliği: 8mm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün             Yün Yün
Kullanılan Renkler: Kırmızı, Turuncu, Krem, Yeşil Tonları, Sarı, Pembe, Mavi, Siyah, Lacivert
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: Kompozisyon özelliği açısından Avanos seccadesi olarak bilinmekle beraber, bordür süslemesi ve genel görünümü ile Mucur ve Milas seccadelerinden etkilenme söz konusudur. Zeminde mihrap bulunmaktadır. Mihrabın içinde ve dışında Milas halılarında görülen stilize bitkisel süsleme kullanılmıştır. Bunlar haricinde karanfil benzeri motifler mihrabın iki yanını süslemektedir. Geniş sıralı bordürün zemin sınırındaki bölümünde lale motifleri, yanındaki bölümde arapeli motifleri, en dıştaki bölümde ise bölgede anahtar adı verilen motif bulunmaktadır.

18 Ağustos 2011 Perşembe

Dünya'da Dokumanın Tarihi


Dokumacılığın geçmişi tarih öncesi çağlara dayanmaktadır, insanlığın var oluşundan itibaren de içgüdüsel olarak doğal şartlardan korunmak amacıyla örtünme gereksinimi duymuştur. İlk çağ insanlarının örtünme ihtiyacını öncelikle hayvan postlarından karşıladıkları bilinmektedir. Daha sonraları ot, saz, dal gibi bitkisel maddeler kullanılarak hasır örgü gibi tekstil yüzeyleri oluşturulmu ştur. Günümüze keçeleştirme, dokuma ve örme gibi üç temel yöntemle oluşturulan kumaşların ilk defa nerede, nasıl ve ne zaman gerçekleştirildiği kesin olarak bilinmemektedir.
Ancak tik dokuma türleri, kamış, saz ya da benzeri esnek malzemelerden örülen sepetler ve tek bir lifin kendi üstüne ilmeklenmesiyle elde edilen ağlar olduğundan İ.Ö. 6000'lerde Anadolu kültürlerinin geliştirdiği ilk dokuma örnekleri de, bu topluluklarda dokumacılığın sepet örgücülüğüyle yakından bağlantılı olduğunu göstermektedir. Arkeolojik buluntuların mevcut olması, iki iplik sistemiyle tekstil yüzeyi oluşturma metodu olan dokumacılığın günümüzden en az 800 yıl kadar önceleri de bilindiğini ortaya koymaktadır. Bu ilkel dokuma tekniğinden yola çıkılırsa ilk dokuma tezgâhının yapımı M.Ö. 4000 yıllarına rastladığı düşünülmektedir. Dokumacılığın bu dönemde başlangıcı tam bilinmemekle birlikte, doğudan insan gücüyle çalıştırılan ve dokuma düzlemine sahip tezgâhlar kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Avrupa'da M.S. 3. yy.'a kadar bilinmeyen ağızlık açma mekanizmaları Çin'de çok gelişme göstermiş olduğu bilinmektedir. Doğunun dokumacılıktaki üstünlüğü binlerce yıl devam etmiş, fakat bu esnada dokuma tezgâhlarında sistem açısından büyük bir gelişmeye rastlanmamıştır. Dokuma işlemi, iplik eğirmenin bulunmasından önce ve sepet örgüsüne dayalı olarak uygulandığı düşünülmektedir. Eski Mısır'da dokuma malzemesi olarak pamuk, ipek, yün ve keten lifleri kullanılmıştır. İ.Ö. 3000'lerde Hindistan'da pamuk liflerinden yararlanılmış, aynı dönemde Çin'de ise ipek üretilmiştir.
İpliklerin ve kumaşların boyanması ve basma teknikleri de eski dönemlere dayanmaktadır. İ.Ö. 2. yy. 'da Roma'da boyanmış kuma ş örnekleri, Tang hanedanı döneminde Çin'de bağlamalı boyama yöntemiyle bezenmiş ipekler ve 4. yy.' da Hindistan'da dokunmuş basma örnekleri bulunmuştur. Mısır'da ele geçirilen 4. yy.' a ait yün ve keten duvar halıları da o dönemlerde dokuma araçlarının oldukça geliştiğini göstermektedir. En eski İran dokumaları arasında da son derece görkemli halılara ve duvar halılarına rastlanmaktadır.
Ortaçağın başlarında bazı Türk boyları keçe, halı, kumaş, havlu ve kilim yapımında ustalaştıkları bilinmektedir. 16. ve 18. yy. 'lar arasında Hint-Türk İmparatorluğu'nda ve Bengal deki Dacca 'da baskılı ya da boyanmış güzel muslinler üretilmiş olduğu bilinmektedir.
Fransa'da ipekli dokumacılık 1480'de başlamış, 1520'de Kral I. François, İtalyan ve Flaman dokumacıları Fontainebleau 'ya çağırarak burada duvar halısı dokuma atölyeleri kurdurmu ştur. Bir süre sonra başta Lyon olmak üzere Fransa'nın birçok kenti Avrupa ipekli dokuma üretiminin merkezi durumuna gelmiştir. 17.
yy.'da ise Rouen, kentinin ünlü çömleklerinden esinlenmiş dokumalarıyla tanınmıştır. Fransız dokumacığı üslup ve teknik açısından XVI. Louis'in hükümdarlığı döneminde büyük bir atılım yapmıştır. Fransız Derimi bu gelişimi 1790'larda bir süre kesintiye uğratmış olsa da, dokuma sanayisi 18. yy. 'ın başlarından başlayarak tüm ülkede yeniden canlanmış ve bu dönemde Flandre ve Artois, çok kaliteli dokumalarıyla ün kazanmışt ır.
İngiliz dokumacılığı 13. ve 14. yy. 'da temel olarak keten ve yün kumaşlar ın üretimine yönelik olmuştur. 1564'te Kraliçe Elizabeth, Flaman ve Flemenk dokumacıları Nonvich' e çağırarak, damasko ve ipekli dokuma atölyelerinin kurulmasına öncülük etmiştir. 1685'teki Nantes Fermanı nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Fransız Protestanlarının İngiltere'ye sığınarak Norwich, Brantree ve Londra'ya yerleşmeleri İngiliz dokumacılığına yeni bir hız kazandırmışt ır. Bu mültecilerden 3.500'ünün yerle ştiği Spitalfieids, ipekli damaskoları ve brokarlarıyla ünlenmiştir.
Dokuma tekniklerinin hızla gelişmesine karşın dokuma sanayisi 18. yy. 'a değin küçük aile işletmelerine dayalı olmaktan kurtulamamıştır. Aslında, ortak işletmelerin kurulmasının sağlayacağı yararlar daha öncelerden anlaşılmıştır. Buna yönelik olarak örneğin 1568'de Zürich'te, 1717'de İngiltere'deki Derby 'de çeşitli işçi aileleri birleşerek 1733'te John Kay, dokuma işlemini hızlandıran uçan mekiği geliştirmiştir. Bu gelişme, üretim hızı artan tezgâhlara gerekli olan ipliği sağlayabilmek için iplik eğirme işleminin hızlanmasına yönelik yeni makinelerin geliştirilmesine yol açmıştır. 1769'da Sir Richard Arkwright 'ın, 1779'da Samuel Crampton 'ın yaptığı iplik eğirme makineleri, bu kez yün tarama ve taraklama işlemlerinin makineleştirilmesine yönelik etkide bulunmuştur. 19. yy.'ın başlarında ilk mekanik dokuma tezgâhtan gerçekleştirildi. Su gücünün yerini buhar gücünün almasıyla, motorla çalışan makinelerin hızı artmış ve başta İngiltere olmak üzere, Avrupa ve ABD.'de bütünüyle fabrika sistemine geçilmiştir.

16 Ağustos 2011 Salı

Halı Tanıtımı 1







Adı - Soyadı: Galip KÖRÜKÇÜ
Adresi: Çeç Cehri Halı Fırın Çıkmaz Sok. PTT Karşısı No:27 Avanos / NEVŞEHİR Halının
Yöresi: Avanos / Arapeli, Çubuksuyu Modelli Seccade
Dokunma Yılı: 1941
Boyutları: 125 cm X 178 cm Kalitesi: 29 X 34 düğüm/dm2 Düğüm Tekniği: Türk Düğümü Zemin Boyutu: 49 cm X 124 cm Bordür Boyutu: 38 cm X 27 cm Kilim Örgüsü Genişliği:2 cm Saçak Boyu Uzunluğu: 3 cm Hav Yüksekliği: 3mm
Kullanılan Hammadde: Çözgü_______ Atkı_____ İlme
Yün              Yün Yün
Kullanılan Renkler: Kırmızı, Sarı, Yeşil Tonları, Mavi, Turuncu, Krem, Kahve Tonları, Siyah
Kompozisyon ve Desen Özellikleri: Kompozisyon özelliği açısından Avanos seccadesi olarak bilinmekle beraber, bordür süslemesi ve genel görünümü Mucur seccadelerine benzemektedir. Zeminde mihrap bulunmaktadır. Mihrabın içi ve dışı motif kullanılmadan tamamen boş bırakılmıştır. Alınlık ve ayaklık bölümlerine ve onları çevreleyen ince sularda stilize bitkisel süsleme hakimdir. Çok sıralı geniş bordüre sahip bu seccade de geniş bölümler arapeli motifi ile dar olanlar ise çubuksuyu motifleriyle doldurulmuştur. Bunları çevreleyen ince sularda, bölgede sıçandişi denilen bezeme bulunmaktadır.